Inspiratie voor de herfst

De herfst is dit jaar vroeg ingevallen, als je naar de natuur kijkt in ieder geval. Een combinatie van factoren (minder zon en koudere nachten) zorgen ervoor dat het blad vroeg verkleurd. Juist de bomen en struiken die op donkere plaatsen staan verkleuren het eerst. Ze hebben niet genoeg licht meer om  voedsel te produceren via de bladeren. Met andere woorden het kost meer energie om het blad in stand te houden dan dat het energie teruggeeft.

In veel tuinen zijn in de herfstperiode geen bloeiende planten meer te vinden terwijl er genoeg planten te vinden zijn die volledig tot hun recht komen in de herfst. Planten die in de herfst bloeien hebben mooie warme kleuren. Dit levert een schitterende combinatie op met het warme zonlicht dat in de herfst veel meer geel en rood bevat.

De tuin in het najaar kan een prachtige tuin zijn. Hieronder ziet U een paar prachtige herfstkenmerken.

 

In het voorjaar moet je de uitgebloeide stengels wegnemen. Kale plekken kan je opvullen door ze met een schop uit de grond te lichten en de plant te scheuren. plaats ze daar waar ruimte is ontstaan. Zo heb je in het najaar weer volop nieuwe herfstaster.

Aster ageratoides ‘Asran’ (Aster)

Aster ageratoides ‘Asran’

Deze vaste plant, ook wel herfstaster genoemd, is onmisbaaar in iedere tuin. De plant is zeer sterk en is geschikt als borderplant, in de rotstuin en voor tuinpaden of muurtjes. U kunt ze het best in combinatie gebruiken met met andere sterke planten zoals Persicaria, Aruncus of Anemone.

Grondsoort:
Een Aster verlangt naar veel zon en mag vooral niet te nat staan.

Bloeitijd: september t/m oktober

 

 

 

Hydrangea paniculata (Pinky Winky)

Hydrangea paniculata (Pinky Winky)

Hydrangea paniculata is een pluimhortensia of boerenhortensia, verkleurt van wit naar roze. Deze kleurverandering begint vanaf circa begin augustus. De plant wordt ongeveer 130 tot 150 cm hoog. De stengels hebben een bordeaurode kleur. Het blad van Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’ is vrij donkergroen van kleur.

Grondsoort:
Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’ staat graag in de halfschaduw op een waterdoorlatende bodem

Bloeitijd: juli t/m september

 

 

Acer palmatum ‘Garnet’ (Japanse esdoorn)

Acer palmatum ‘Garnet’ (Japanse esdoorn)

Acer palmatum ‘Garnet’ is een breedspreidende laagblijvende Japanse esdoorn. Het blad van deze Japanse esdoorn is rood en zeer diep ingesneden. Acer palmatum ‘Garnet’ bereikt uiteindeijk een hoogte van circa 100 cm.

Grondsoort:
Goede tuingrond. Niet te nat.

Bloeitijd: april t/m mei

 

 

 

 

Nandina domestica (Hemelse bamboe)

Nandina Domestica (Hemelse bamboe)

Nandina domestica is op z’n allermooist in de winterperiode wanneer de bessen helder rood gekleurd zijn. Het verhaal gaat dat deze plant in het verleden veel aangeplant is bij Chinese tempels en vandaar uit haar weg naar Europa heeft gevonden.

Grondsoort:
De struik is geschikt voor een lichte plaats in de halfschaduw en neemt genoegen met weinig zorg.

Bloeitijd: juli t/m september

 

 

 

 

 

Acer Griseum (papieresdoorn)

Acer Griseum (papieresdoorn)

Acer griseum, de papieresdoorn, heeft een prachtige afschilferende stam die vooral in de winter extra opvalt. Acer griseum bloeit met onopvallende geelgroene bloemen in de periode april-mei tijdens het uitlopen van het blad. Het groene blad van Acer griseum heeft in het najaar een prachtige herfstkleur.

Grondsoort:
Iedere goede tuingrond

Bloeitijd: april t/m mei

Bel ons nu
Locatie