Biodiversiteit & insectenhotel

De tuin is de thuisbasis van een breed scala aan levende wezens. Wist je dat in een gemiddelde tuin meer dan 2.000 verschillende soorten insecten leven! Al deze soorten insecten, planten en dieren die samen leven in een gebied noemen we: biodiversiteit. Hoe groter de variatie, hoe beter het is. Bijen, hommels en vlinders zijn nuttig voor de bestuiving van bloemen, terwijl lieveheers – beestjes, zweefvliegen en gaasvliegen graag bladluizen eten en daardoor bestrijden.

Goed nieuws

Met deze grote diversiteit aan insecten is het goed om te weten dat er maar weinig zijn die echt schadelijk zijn voor bloemen, fruit en groenten. Dus de meerderheid aan beestjes helpt ons bij ons tuinonderhoud en dat is goed nieuws. En om te zorgen dat dat zo blijft, helpen we de natuur een handje. Met een insecten – hotel. Wij hebben een groot verblijf gebouwd zodat alle kruipers, vliegers en gravers hier goed kunnen nestelen en overwinteren.

Bouw

In samenwerking met Manouk van Heesch heeft Hans van Velthoven het ontwerp en de constructie gemaakt. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de locatie, de materialen en de beplanting voor het hotel. Het staat in de zon en is met een groen afdak beschut tegen regen. Er zijn uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt: steen, hout en leem voor de constructie, sedum voor het dak.

De groep Knerten van Jong Nederland Diessen heeft geholpen bij de verschillende vullingen van de vakken. Voor elk dier wat wils.

De rode lijst

Marianne wilde iets extra’s bieden voor de wilde bij. Dit insect leeft niet in een kolonie maar solitair en is vredelievend. Hun aantal neemt echter af en ongeveer de helft staat op de Rode Lijst. Uit onderzoek naar de opbrengst van appels en blauwe bessen blijkt de wilde bij van groot belang te zijn voor de bestuiving van deze gewassen. Zij zorgt niet alleen voor een hoger vruchtgehalte, maar ook voor een hogere kwaliteit van de vruchten. De plantenrijkdom in de bestaande bos- en bloementuin is ook uitgebreid. Kleine biotopen zijn voor de solitaire bij van levensbelang. Steeds meer insecten weten het hotel inmiddels te vinden.

Levend kunstwerk

Het insectenhotel is een levend kunstwerk van natuurlijke materialen: goed voor mens, plant en dier. De cirkel is daarmee rond. Wij willen graag bijdragen aan een positiever imago van het insect. Zij zijn niet alleen nuttig, maar zorgen – zonder overlast – ook voor leven in de brouwerij. Geïnteresseerden zijn welkom om een kijkje te komen nemen bij het insecten – hotel en de omliggende bos- en bloementuin.

Nieuwschierig?

Het insectenhotel is vrij toegankelijk van 9.00 tot 17.00 uur tijdens werkdagen en op zaterdag. Wilt u een speciale rondleiding met uitleg of komt u met een schoolklas of groep van meer dan tien personen dan kunt u telefonisch een afspraak maken met Marianne van Velthoven via 06 54781244. Er is parkeergelegenheid op het terrein.

Bel ons nu
Locatie