Maanzaad zelf oogsten uit de zaaddozen van de papaver

De papaver is zo divers in zijn kleuren, de vorm van de bladeren en de verschillende stampers zijn zo mooi. Bekijk de plant van zeer dichtbij en je ziet zoveel detaillering. De zaadbol wordt ook wel maanbol genoemd (het Jiddische woord voor papaver is maan). Deze bevat de gedroogde (blauwe) maanzaadjes die gebruikt worden in de keuken.

Papaver

De papaver (oftewel klaproos) kan in maart-mei of in september-oktober gezaaid. Je harkt de grond wat los en strooit de zaadjes uit. Je kunt ze wat inharken of zaaien voordat het gaat regenen. Kies een zonnig plekje, want klaprozen houden alleen niet van heel veel vocht. Wanneer er plasses staan groeien de klaprozen slecht. Je kunt het zaad zelfs uitstrooien waar al gras groeit. Klaprozen hebben geen verzorging nodig na het zaaien.

Papaver

De bloemen ontwikkelen zaaddozen als ze uitgebloeid zijn. Die zaaddozen kan je verzamelen en drogen. Je maakt ze stuk en gebruikt de kleine ronde, donkerblauwe zaadjes volgend jaar weer. Je kunt de zaaddozen ook laten zitten, zodat de klaproos zich volgend jaar vanzelf verder uitzaait.

Papaver

De zaden van de klaproos staan in de volksmond ook wel bekend als maanzaad en is erg lekker op brood. Als je de zaaddozen droogt dan laten de zaden los. Maanzaad is oliehoudend. Daardoor kunnen de zaden de winter overleven; de olie beschermt ze tegen kapotvriezen.


Bel ons nu
Locatie